Címlap Könyvajánló Párhuzamos értelmezések és modellek a kisebbségkutatásban

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Párhuzamos értelmezések és modellek a kisebbségkutatásban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. július 08. péntek, 12:24
Párhuzamos értelmezések és modellek a kisebbségkutatásban címmel megjelent a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének 2010-es Évkönyve. A könyv a kiadvány címével azonos, 2010. májusi konferencia tanulmányait és négy kifejezetten az intézet cigány-kutatásait reprezentáló publikációt tartalmaz.

18 szociológus, történész, antropológus, politológus, hebraista szerző 16 tanulmányban nem a fogalmak egységesítésére törekedett, hanem egy-egy konkrét jelenséget vizsgálnak annak kiderítése érdekében, hogy az integráció, asszimiláció, szegregáció mit jelenthet az egyes csoportok, országok, időszakok esetében és miként lehet ezt a viszonyt egy-egy csomópontban megragadni, mérhetővé tenni, működését értelmezni.

A négy részre tagolt kötet első része az elméleti fogalomtisztázásra törekszik. Balázs Zoltán, Biczó Gábor és Kiss Tamás az integráció és az asszimiláció jelenségét elemzik, míg Ladányi János a szegregációt állította a középpontba. A következő blokkban a cigányság (Feischmidt Margit, Vidra Zsuzsa, Bartl Ágnes) és a zsidóság (Papp Richárd, Komoróczy Szonja) körében végzett kvalitatív és történeti vizsgálatokat olvashatunk az integráció, disszimiláció és a közösségképződés tárgykörében.

A harmadik, Felülnézetben címet viselő fejezet négy tanulmánya (Tóth Ágnes, Vékás János, Eszenyi Orsolya, Papp Z. Attila, Lajtai Mátyás) olyan statisztikai elemzéseket hoz, amelyek a cigányság társadalmi integrációjának mérhetőségét és összehasonlíthatóságát teszi lehetővé. A kötet záró tanulmány-blokkja a nemzeti kisebbségek többségi államon belüli társadalmi illetve etnopolitikai integrációjával foglalkozik (Bárdi Nándor, Szarka László, Eiler Ferenc, Fedinec Csilla).

Argumentum Kiadó, Budapest, 2011 - Asszimiláció, integráció, szegregáció. Párhuzamos értelmezések és modellek a kisebbségkutatásban. Szerk. Bárdi Nándor, Tóth Ágnes, Argumentum, Budapest, 2011, 381 p. [Tér és terep. Az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének Évkönyve 8.]

(Forrás: nemzetisegek.hu)
Módosítás dátuma: 2011. július 08. péntek, 14:07
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria