Címlap 2006. 1. szám Rézi néni krompéja

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Rézi néni krompéja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2010. július 06. kedd, 14:14

Rézi néni krompéja

 
Cudar, hófutta - hóhordta világban didergett a cigánytelep. Akadálytalanul nyargalhatott és fütyült végig a jeges szél a cigánysoron. Még csak egy kóré sem állta az útját. Csak a rongyokba bebugyolált kút körül tűnt fel olykor-olykor egy cigány asszony, gyerek, hogy vizet vigyen a szomjazóknak. Egymás ölében, összekuporogva guggoltak a viskók, az apró kerítéstelen házak, amelyek kertjei a sík szántóföldre futottak.
Úgy tűnt, mintha egymást melegítették volna. Vigyázták a nagy semmit, a csóróságot. Őrizték a másik szegénységét.

 Ha valami megakadt egyik-másik házban, ha az életrevalóbbja hozzájutott a faluban húshoz, krumplihoz, vagy más zöldségféléhez, rájártak, míg tartott. Olyan szegénységben élt néhány család, hogy éhüket elütve már a feketecsirkéhez folyamodtak, vagy csókáztak, míg volt belőlük.
 Kemény, csikorgó február eleje volt. Olvadásra, a tavasz kipattanására vártak a romák. Csakhogy ez még odébb volt, s halvány fénye sem sejlett. Tartotta magát a tél. Fázódtak, éheztek a romák. Gallyakért, fáért az erdőre jártak, Púposhalomra. De csak akkor, amikor megtudták, hogy az erdész nincs ott. Fogyott a varjú, nőtt a szegénység, koplaltak, fázódtak és reménykedtek.
 Egyik reggel híre járta, hogy hamarosan szállítják a vetőkrumplit, amit a pályázaton nyert a kisebbségi önkormányzat. Felderült a romák arca. Úgy érezték, meg vannak mentve az éhhaláltól, s kibírják a kitavaszodásig. Valóban igazat mondott Rézi néni fia, a sintér, aki napszámba járt a gádzsókhoz. Ő hallotta a jó hírt az elnöktől, ő kürtölte el a telepen, a cigányok között. Egyik nap, kora délután egy hatalmas stráfárszekér állt meg a cigánysor elején megpakolva krumpliszsákokkal. Örvendeztek a romák. Kolompár Ricsi, a cigány elnök ott ült a zsákok tetején, és szólította a romákat, kinek mennyi jár. Cipelték, hordták a tele zsákokat.
Minden családnak két necczsákkal jár. Ez ötven kiló. Éppen annyi, amennyit el tudok vetni tavasszal a szociális földbe, amit kaptatok - tájékoztatta a romákat Ricsi.
 - Hát nem étkezési kolompért kapunk, te fiú?! - kiabált Rézi néni, aki vejestül-menyestül tizedmagával élt a szélső viskóban.
 - Ez vetőgumó - próbálta magyarázni Kolompár, az elnök. - Meg ne egyék, mert tavasszal nem lesz mit vetniük! - figyelmeztette jóindulatúan.
 - Mit magyaráz? Vetőgumó? - így Rézi néni. - Olyan is te gyerek. Egyik se nagyobb, mint egy tojás. Mire megpucolod, nem marad belőle semmi - okoskodott a cigány asszony.
Gyorsan lezajlott a krumpliosztás. Mindenki ment a dolgára, visszahúzódott a kis otthonába. Vigyáztak a krumplira a romák. Attól nem féltek, hogy a nagy melegben meglottyanna, mert inkább maguk is fáztak. Olyan hideg sem volt a konyhában, az előtérbe, hogy megvette volna az Isten hidege. Nem is ez volt a baj, hanem az, hogy nem volt kitartásuk, nem volt mit enniük. Néhány napig még csak elnézték sóvárogva a necces kolompért, de aztán végül is az éhség lett az úr.
Ráfanyalodtak a vetőkrumplira. Rézi néninek öt éhes szájat kellett mindennap etetni. Trézsi néninek meg annyian voltak, mint az oroszok. S aztán ott volt a szerteágazó Kolompár família, a Lólék, a Lakatosok, a Farkasok, s a többiek. Amíg tartott, kolompért evett az egész cigánytelep. Reggelire a ler tetején, a vasplatón sütötték, délben lapcsánkát, este nyögvenyelőt. Aztán kezdték előről. S ahogy halvány fényével, reményt adó sugarával közeledett a kibomlás, úgy apadt, fogyott a vetőkrumpli a romáknál.
 Trézsi néniék már kölcsön is kértek. Hogy kitől? Akinek még maradt. Talán az öreg pipás Rézi volt az, aki spórolt és megvonta családja szájától is a falatot, hogy tudjon vetni, ha elérkezik az ideje. S, ha nehezen, ha sokszor éhezve-fázva is, kiböjtölték a tavaszt. Napról-napra roppant a jég, fogyott a hó, s kidugták fejüket a kikelet első virágai, a téltemető és a hóvirág is. Lassan melegebbre fordult az időjárás. Érezni lehetett a párolgó föld illatát. Úgy tűnt, mintha minden megújult volna. Megpezsdült az élet a cigánysoron is. S amikor arra alkalmasnak, melegnek bizonyult a föld, egyik-másik roma - akinek még maradt - hozzáláttak kolompért vetni, a szociális földbe. Csupán néhányan voltak. Közöttük a pipás Rézi, aki kötényéből dobott egy-egy szem krumplit a kapa elé, amíg el nem fogyott.
 - Mit csinálsz, Rézi? - bámulta a vetegető cigány asszonyt Trézsi néninek.
 - Hát nem látod? Vetem a krompért - válaszolta a legtermészetesebben.
 - De hiszen az már nem krumpli, Rézi? Csak a héja, he!
 - Elfogyott a vető. De ha Devla segít, ez is kikel, mert jó nagy csírája van - okosította Rézi, a pipás cigányasszony a másikat.
Trézsi néni csak ámult a csodálkozástól. Azt hitte, meghibbant a pipás Rézi.
 - Ebből te nem látsz te krumplit soha, Rézink!
 - Majd megsegít az én Istenem - és újabb, szépen csírázó korompér héjakat vetett a gödörbe.
 Éhségükben megették a vetőkrumlit a romák. Csak néhány családnak sikerült megmenteni valamennyit. Köztük a pipás Rézinek.
 Az a hír járja, hogy olyan jó krompétermést senkinek nem sikerült betakarítania azon az őszön, mint a pipás Rézi néninek.

 

Módosítás dátuma: 2010. július 07. szerda, 10:00
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria