Címlap CTMT Programok, események „Te na bristas!”

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

„Te na bristas!” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2011. július 03. vasárnap, 20:46

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság képviseletében a szlovákiai Dunaszerdahelyen tettünk látogatást június utolsó hetében, a cigányság sorsáért való nemzetközi összefogás és kapcsolatépítés jegyében. Vendégfogadónk, Dr. Ravasz József, a Romológiai Kutatóintézet igazgatója, a város Roma Közösségi Központjának elnöke, s a Szlovákiai Romák Író- és Művészeti Társaságának elnöke volt, aki ott tartózkodásunk alatt elkalauzolt bennünket a romák története során jelentős szerepet játszó helyszínekre.

Így tettük tiszteletünket a Kis-Duna költői szépségű vidékén -, ahol 67 évvel ezelőtt, 1945. január elején a járásban 60 romát tereltek a parthoz, és lőttek bele a folyó vizébe a nyilasok. A vadregényes táj gyors sodrású folyója a közelmúlt borzalmairól mesél, és nem mossa el azokat. A testeket elragadhatta, de az események emléke nem süllyed el soha.

Hogy ne felejtsünk, s a múlt drámájából tanulhassunk, Dr. Ravasz József emlékfalat tervezett és állított a város központjában, ahol évről-évre nemzetközi megemlékezés történik a Cigány Holokauszt Emléknapján, augusztus 2.-án. 1944-ben, ezen a napon 2.-áról 3.-ára virradóra, egyetlen éjszaka alatt közel négyezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A holokauszt európai roma áldozatainak száma meghaladja a hatszázezret, akik a lakhelyükön való lemészárlások során, illetve különböző koncentrációs táborokban vesztették életüket. A fal a dunaszerdahelyi 60 áldozat emlékéért áll -, de egyben világraszóló üzenetet is közvetít a fajüldözés tízezerszer ennyi lélekszámú áldozatáról.

Utunk második felében a határ-menti Komáromba zarándokoltunk el mindnyájan, a köztudatban keveset szerepeltetett Csillag Börtönhöz. Megdöbbentő módon, a monostor falán semmiféle tábla nem emlékeztet arra, hogy ebbe az erődbe gyűjtötték össze 1944 októberétől december végéig mindazokat a zsidókat és cigányokat, akiket itteni raboskodásukat követően Dachauba és más helyek haláltáboraiba szállítottak.

Megrendülve emlékeztünk meg az itt történt eseményekről. Rostás-Farkas György a cigányok zászlaját is kitűzte a borzalmas titkokat őrző erődítményre a magyar zászló alá -, amelynek mindig ott kellene lobognia, és intő jelként hirdetnie: a közös hazában mindnyájunk sorsa egyaránt az élet kell, hogy legyen! Hiszen a szemtanúk szerint Auschwitzban a halálos éjen kivégzett romák is csupán annyit kiabáltak: „Nem csináltunk semmit, élni akarunk!”

Közös életünk építése, széppé és értékessé tétele érdekében folytattunk tanácskozást a nemzetközi együttműködés, európai szintű válságkezelés szándékával. Mert válságos időket élünk, és a múlt árnyai nem csupán kísértenek, de időről-időre fel is elevenednek -, például ezekben a napokban is, amikor Szlovákiában szóba került a romák sterilizálásának lehetősége.

Nagyobb szükség van kontinentális szintű összefogásra, mint valaha, az emberi élet méltósága érdekeinek védelmében, szolgálatában. Ebben méltó, tekintélyes és elszánt társunk a szlovákiai Dr. Ravasz József -, akivel egyeztetéseink során hasznos és reményteljes rövid-, közép-, és hosszú távú tervek alapjait dolgoztuk ki. Ezúton is köszönjük határtalanul szíves vendéglátását, mely régre visszanyúló együttműködésünk ígéretes továbbvitelének értékes láncszeme!



Módosítás dátuma: 2011. július 03. vasárnap, 21:21
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria