Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A magyar EU-elnökség teljesítette romaintgerációs vállalásait

By Administrator, on 16-06-2011 12:32

A magyar EU-elnökség elérte a romák integrációjával kapcsolatos kitűzött célokat, sikerült megalkotni a felzárkóztatási keretstratégiát, amely remélhetőleg nem is az első, hanem már a második lépés volt egy hosszú úton - jelentett ki kedden Brüsszelben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti maghallgatásán.

Az államtitkár az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtt fejtette ki álláspontját a magyar EU-elnökségnek az általa felügyelt területet érintő célkitűzéseiről.

 Mint Balog elmondta, az Európai Unióban és a környező országokban élő összesen 10-12 milliós roma népesség, noha nyilvánvalóan nem homogén közösség, mindenütt szenved a mélyszegénységtől, a munkanélküliségtől, a diszkriminációtól és a szegregációtól, és bár az EU-s és a tagállami intézmények is már kilencvenes évek óta küzdenek ezek ellen, jól ismert tény, hogy eddig nem értek el áttörő sikert. Az államtitkár szerint hosszú távon a romák felzárkóztatása nemcsak, hogy szükségszerű, de gazdaságilag is kifizetődő lenne, és növelné az EU versenyképességét.

Az utóbbi időben több nemzetközi szervezet is jelezte az európai szintű romastratégia kialakításának szükségességét, ennek ellenére a magyar kormány nem minden kockázat nélkül karolta fel az elnökség egyik prioritásaként az ügyet, hiszen nyilvánvaló volt, hogy ezzel a magyar romapolitikákra is nagyobb figyelem fog irányulni - mutatott rá Balog.

Az EP zöldpárti frakciójának képviselője számon is kérte a kormány lassú reagálását a szélsőjobboldali szervezetek masírozására a cigányok lakta településrészeken, illetve a gyöngyöspatai romák evakuálása körüli hárítást a kormányzat részéről. Balog erre válaszolva elmondta, hogy a parlament igen szigorú, a "határokig elmenő" törvényt alkotott az "egyenruhás bűnözésről", s megemlítette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kétszer is járt lenn Gyöngyöspatán, ahol a romák tapsviharral fogadták.

A Balog értékeléséhez hozzászólók mind fontosnak tartották, hogy a stratégiában foglaltak valóban megvalósuljanak, s ne csak az évenkénti jelentésekben, papíron legyen tapasztalható a fejlődés, illetve, hogy maga a roma közösség is részt vegyen mind a célok megfogalmazásában, mind azok megvalósításában.

A felzárkóztatási államtitkár válaszában kifejtette a meghallgatás résztvevőinek, hogy a program konkrét megvalósulása nagyban múlik az egyes tagállamok önkéntes vállalásain, és Magyarország például elkötelezte magát arra, hogy négy éven belül 100 ezer új munkahelyet teremt a romáknak, 10 ezerrel több roma fog végezni a középiskolákban, az eddiginél több roma fog az egyetemekről  kikerülve végzettségének megfelelő munkakörbe kerülni.

(Forrás:MTI)

 

User comments Read more...
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria