Címlap CTMT Programok, események Cigány költővel irodalmi ösvényeken

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Cigány költővel irodalmi ösvényeken PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bakay Péter   
2011. június 14. kedd, 08:23

Mi tagadás, látogatásának megadta a módját. Mint Petőfi és kompániája a Sárszentlőrinc-Uzdról Borjádra készülő hintót felcserélte a négyökrös szekérre, hogy becsapják a rohanó időt, úgy élte komótosan napjait (de azok minden percét szinte gyerekként befogadásra és szinte bölcs vajdaként adásra kihasználva) Rostás-Farkas György, József Attila-díjas költő-író, publicista május 24-26. között Sárszentlőrincen az evangélikus gyülekezet és a Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány meghívására. Bejárta a nagy elődök „szent helyeit”, erőt, ihletet remélve, merítve. Irodalmi körutunk a templomban kezdődött, stílusosan a kis Petőfi padjában, hisz épp egyidős lehetett a padot bőszen vésegető Petrovics Sándorkával, amikor édesanyja vásárolt neki egy Petőfi-kötet, és olvastatott föl magának belőle. Másnap megírta élete első versét – és köteleződött el a költészettel egész életre szóló hosszú útra.

Lázár Ervin Nagyszederfájánál (Alsórácegres) nemcsak a közeli barátra, írótársra emlékezett, hanem cigányul (is) látó szemével azonnal észrevett a göcsörtös törzsből kinövő kusza ágak közt egy gallyra ki tudja mikor fölkötött nap szítta, szél cibálta, eső verte, cigány szoknyából letépet szalagot, a vándorcigányok jelét: a megbeszélt időben nem tudunk itt lenni, de élünk. (Mobilmentes egykori szép világ!) Illyés Gyula szülőháza helyén álló kopjafánál (Felsőrácegres), a még most is impozáns iskolájánál a zsarnokságról-szabadságról elmélkedtünk.

 Ez a téma előkerült az irodalmi esten is, ahol Kónya Péter fényképész nagyszerű portréi díszítették a falat, de ennél is szebb volt a cigányokkal és magyarokkal zsúfolásig megtelt gyülekezeti terem látványa. Az est keretében elhangzottak Rostás-Farkas György versei fiatalok és a szerző előadásában, aki az életével, az irodalommal kapcsolatos kérdésekre válaszolt, valamint autentikus cigány zenét is hallhattunk.

 Összegzésként elhangzott: minden nép, és tán minden ember is másként értelmezi a szabadságot, de ezek önmagukban múlékony délibábok. Igazán szabadok csak azok lehetnek, akiket a Fiú megszabadít!

Tanulhattunk, tanulhatunk Rostás-Farkas Györgytől – adjuk meg mi is vándorlásunk módját…

Módosítás dátuma: 2011. június 15. szerda, 06:58
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria