Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Európai roma stratégia készül Borsodban

By Administrator, on 13-05-2011 12:21

Európai roma stratégia kidolgozása kezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - jelentették be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Miskolcon. A program létrehozásában együttműködik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Miskolci Egyetem és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is részt vesz a munkában.

Dr. Mengyi Roland a megyei közgyűlés elnöke azt ismertette: az Európai Unió soros magyar elnökségének egyik fő feladata az európai Roma Stratégia kidolgozása. A 27 tagállamból azonban a roma lakosság négy tagállamban: Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon haladja meg az összlakosság 3 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a roma kérdést a 23 tagállam teljesen másként látja mint az érintett országok.

Ugyanakkor a nem tagállamok tekintetében Macedónia, Szerbia, Törökország és Albánia is jelentős roma lakossággal rendelkezik. Az elnök hozzátette: Brüsszelben, az Európai Régiók Gyűlésén (AER) megállapodott az AER vezetésével abban, hogy a szervezet ernyője alatt, még idén elkészül egy összeurópai roma stratégia. A tervek szerint a kész dokumentumot az AER Közgyűlése november végén tárgyalja meg, és továbbítja a 27 tagállamnak, az Európa Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, és az Európai Parlamentnek. A stratégia kidolgozásában fontos szerepe lesz a Miskolci Egyetem kutatói-tudományos bázisának.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta: méltó a Miskolci Egyetemhez, és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéhez, hogy a romakérdéssel foglalkozzon, hiszen a térségben nagyszámú roma népesség él, másrészről pedig éppen ezért, itt halmozódott fel a legnagyobb tudásbázis a probléma kezelésére. Figyelmeztetett egyúttal arra, hogy mintegy paradigmaváltás figyelhető meg a kérdésben. Felzárkóztatás helyett ugyanis a felzárkózásra tevődött át a hangsúly, mivel ez fejezi ki leginkább azt az igényt, hogy szükséges a romák aktív szerepvállalása is.

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora felidézte: 50 évvel ezelőtt született párthatározat arról, hogy a roma népesség helyzetét rendezni kell, 40 évvel ezelőtt pedig komoly tudományos munka kezdődött el a kérdésben. A tapasztalatok mellett ugyanolyan fontos, hogy a Miskolci Egyetem vezetése elkötelezett abban a kérdésben, miszerint helyben kell tenni a probléma megoldásáért. Hangsúlyozta: a Miskolci Egyetemen rendelkezésére áll az elszánás mellett a szellemi erőforrás is a Romakutató Központ tudásanyagában, amely a szociológiai, a történelemtudományi, és a kulturális antropológiai intézetek kutatásait összegzi.

( Forrás: Független Hírügynökség)



User comments Read more...
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria