Címlap Nagyvilág Híres cigányok Chaplin cigány gyökerei

Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Chaplin cigány gyökerei PDF Nyomtatás E-mail
Híres cigányok
Írta: Kárpáthy Gyula   
2010. július 02. péntek, 16:08

Egy legenda nyomában:

G. B. Shaw, aki – nagy kritikusi tévedésként – nem „hitt“ a film önálló művészi kialakulásában, Charles Chaplin esetében kivételt tett. Felismerte, hogy ez a művész olyan emberi figurát teremtett meg, akinek a humorát és mondandóját érti a nyugati polgár, a sznob értelmiségi ugyanúgy, mint egy kínai sárga riksakuli vagy egy fekete afrikai, avagy egy jámbor barna indiai...

A shaw-i megállapítást több, mint fél évszázad igazolta, a chaplini életmű valóban a mindenfajta bőrű egyetemes emberiség közkincse maradt. Ehhez a sokszínű chaplinséghez tartozik az is, hogy a művész Amerikában vállalta a szembefordulást az etnikai előítéletekkel. Ezt nemcsak a fajüldöző Hitlerről szóló éles gúnyú, Hitler-parodizáló filmje tanúsítja, hanem sok ezt követő megnyilvánulása, nyilatkozata.

Ezeknek a körébe tartozik az, hogy amikor annyi év után, országos ünneplések közepette visszatért szüllhazájába, Angliába, akkor tüntetően – nyilatkozott cigány nagyanyjáról is. (Abban az Angliában, ahol a XVI. – XVII. században a cigányság a legerősebb üldöztetéseket szenvedte, s az olyan új kormányrendelkezések, mint például a 60-as évek „Caraván Act-ja“, ma sem kedvezőek számukra, miként hogy ezt prof. dr. Thomas Acton a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság nemzetközi konferenciáján egy alkalommal kifejtette.)
Chaplin a minden „világnyelvre“ lefordított életrajzában sem titkolja el nagyanyja cigány származását, ironikusan hozzátéve – az előítéletekre egyértelműen utalva-, hogy ez volt „a mi családunk titkolt szégyenfoltja“. A nagy angliai magazinban ünneplése idején megkülönböztetett szeretettel beszélt nagyanyjáról, akit igazában egészen kiskorában ismerhetett, hiszen hat éves volt, amikor az elhunyt. Mégis őrzött róla emlékeket, mint például azt, hogy a kedves öregasszony szeretett kártyából jövendőt vetni.

„Kártyáiból megjósolta a sorsomat – emlékezett vissz Chaplin-, bár anyám, aki vallásos-babonás volt, mindig tiltakozott ez ellen. Ha így visszagondolok jóslásaira (hiszen olyan kicsi voltam), meghökkenek: honnan találta el ez az öregasszony az igazit? Azt jósolta ugyanis számomra, hogy nagyon is nehéz árva gyermekkorom lesz, sötét árnyakat lát rám vetődni, nehéz sorsot jövendölt.“
Chaplin életrajzát ismerve a nagyanya megérzésére igazoltatott. Chaplin anyja „tizennyolc éves korában egy középkorú, dúsgazdag férfival Afrikába szökött“. Aztán onnan is továbbmentek, a m?vész bátyja már Sydneiben született.

Az anyja aztán, szakítva a gazdag férfival, hazatért Angliába, és a vándorszínészhez ment feleségül, ebből a házasságból született Charles. S jött az apa alkoholista halála, a színművészetre tehetséges anya egzaltációja, ideggyógyintézetbe való szállítása, Charles és bátyja állami nevelőintézetbe kerültek olyan körülmények közé, amelyek sokban a Dickens-regények világára emlékeztetnek.

Nem kell ahhoz valami mély pszichológiai elemzés, hogy érzékeljük: Chaplinék a szegény emberekhez való legbelsőbb kötödéséhez, amely halhatatlanná váló archefigurájának megteremtését ihlette – a nyomor gyermekkori élményei döntően hozzájarultak.
Charles Chaplin számunkra legszebb, származásvállaló magatartása, felfogása ebben a nyilatkozatában fejeződik ki: „Azt hiszem, az úgynevezett művészi vénában cigány nagyanyám vérét is örököltem.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011. január 21. péntek, 02:16
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria