Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

EP vita a roma stratégiáról

By Administrator, on 05-04-2011 20:43

Jelentős lépés a magyar elnökség egyik fő prioritásának teljesülése felé az Európai Bizottság keddi előterjesztése az európai uniós roma-keretstratégiával kapcsolatban - jelentette ki Győri Enikő, az EU-ügyek államtitkára az Európai Parlament a témáról folytatott plenáris vitájában, kedd délután Strasbourgban.
Felszólalásában Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a romákat továbbra is nagy arányban sújtja a mélyszegénység, a diszkrimináció és a marginalizáció. Ideje, hogy javuljon a helyzet - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség szerint is három kulcselemre szükség van az előrelépéshez, mégpedig intézkedésekre a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás terén. Ezek együttes, integrált alkalmazása és a tagországok általi módszeres gyakorlatba iktatása jelentős különbséget hozhat a jelenlegi helyzethez képest - emelte ki.

Győri Enikő azt is elmondta, hogy az elnökség horizontálisan, azaz több uniós miniszteri tanácsi formációban kíván foglalkozni a témával. Összefoglaló jelentését az elnökség május végén terjeszti a külügyminiszterek elé, majd júniusban remélhetőleg az EU-tagországok kormányfői is elfogadják.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az európai romastratégia EP-jelentéstevője közleményében szintén úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság javaslata "kétségkívül a helyes irányba tett fontos lépés" "Kiemelten jelentős ..., hogy a keretrendszer rendelkezik a hátrányos helyzetű kistérségek és szegregált területek feltérképezésének szükségességéről" - húzta alá.

Az EP-vitában felszólalt Tőkés László alelnök, aki úgy fogalmazott, hogy a keddi előterjesztéssel és a Járóka-jelentéssel az EU továbbhaladt a romastratégia megvalósításának útján. Ezzel az unió szerinte újabb jelentős lépést tehet egy uniós koordinálású, de a helyi sajátosságokat figyelembe vevő, közös cselekvési terv irányában. Úgy vélte, hogy a stratégia az unió legsúlyosabb emberi jogi problémájára segíthet választ adni.

Leszögezte azt is, hogy ezt az ügyet nem szabad ellentétek szítására vagy pártpolitikai megfontolásokra használni. Összehangolt, de országonként a helyi adottságokhoz alkalmazkodó fellépésre van szükség ahhoz, hogy az Európai Unióban előrébb lehessen jutni a romák társadalmi integrációjának ügyében - állapította meg az Európai Bizottság kedden Strasbourgban ismertetett előterjesztésében, amelyben javaslatot tett az EU-tagországok nemzeti programjainak keretet adó uniós romastratégiára.

Viviane Reding alapjogi biztos a stratégiát ismertetve - az Andor Lászlóval, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi bevonásért felelős biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón - azt hangoztatta, hogy ideje túllépni a jó szándék kinyilatkoztatásán, immár cselekedni kell.

Andor László egyebek között annak fontosságát emelte ki, hogy a romák társadalmi bevonásába az uniós szervek, a tagországok kormányai, a helyi hatóságok és a civil (köztük roma) szervezetek egyaránt kapcsolódjanak be. Az alapvető okok, gyökerek kezelésének érdekében össze kell hangolni a tagállamok stratégiáit - tette hozzá.

Az uniós keretstratégia vitája ezt követően megkezdődik a tagországok kormányait képviselő tanácsban, amelynek elnöke ebben a fél évben Magyarország.

A bizottság adatai szerint uniós átlagban 1,18 százalékra becsülhető a roma lakosság aránya. Magyarországon a most közzétett adatok szerint 400 ezer  és egymillió fő közé tehető a roma népesség nagysága, azaz átlagértéken a teljes lakosság mintegy 7 százalékára. Az EU-n belül a becslések szerint Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a roma közösséget, átlagosított arányuk ott 8,3, illetve 10,3 százalékra tehető.

Az előterjesztés szerint a tagországoknak még idén elkészítendő terveikben nemzeti célkitűzéseket kell megállapítaniuk, amelyek "arányban állnak lakosságukkal és területükkel", és függnek az egyes tagországok kiinduló helyzetétől is. Már jövőre meg lehet ítélni, hogy a célok teljesíthetők-e, betartásukat pedig a bizottság szándékai szerint rendszeresen ellenőrzik - mondta Reding kedden,

Andor László rámutatott arra is, hogy a stratégia sikere összefügg a következő tíz évre vonatkozó, átfogó gazdaságfejlesztési és foglalkoztatáspolitikai EU-program, az Európa 2020 sikerével. Egyes országok nem tudják teljesíteni az Európa 2020-ban lefektetett célokat, ha nem érnek el áttörést a romák integrációjában - emelte ki a biztos.

Az MTI-nek korábban adott interjúban Andor László arra is felhívta a figyelmet, hogy hasznosítja a stratégia a bizottság korábbi tapasztalatait is az uniós pénzalapok használatáról. Jelezte: bízik abban, hogy a stratégiának köszönhetően a tagállamok több forrást fordítanak majd roma célokra.

Az Európai Parlament a múlt hónap elején már elfogadta Járóka Lívia (Fidesz) e témához kapcsolódó jelentését, amely szerint az európai romák helyzetének javítása, a munkahelyhez, a lakhatáshoz, a minőségi oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz fűződő jogok biztosítása csak akkor lehetséges, ha a tagállamok számszerűsített és számon kérhető kötelezettségeket vállalnak, az EU pedig az eddiginél jobban célzott programokra ad pénzt, és e pénzek felhasználását hatékonyabban ellenőrzi. Az EP szerint az uniós stratégiának foglalkoznia kell az alapvető jogok megsértésének minden formájával, köztük a diszkriminációval, a szegregációval, a gyűlöletbeszéddel, az etnikai alapú megkülönböztetéssel, az ujjlenyomatok jogellenes rögzítésével, a jogellenes kilakoltatással és kiutasítással.

A keddi strasbourgi sajtótájékoztatón kérdést intéztek Andor Lászlóhoz a romák elleni magyarországi erőszak témájáról. A magyar biztos leszögezte, hogy az ilyen jellegű esetekről Magyarországról, de más tagállamokból is érkező hírek aggasztóak, és az effajta cselekedetek ellen fel kell lépni. A rasszizmust egyetlen demokráciában sem tolerálhatják, az idegengyűlölet ellen pedig kampányt kell folytatni - emelte ki. A rasszizmus erősödése egyes térségekben a politikai és társadalmi stabilitást is fenyegeti - fűzte hozzá.

Redinget pedig arról kérdezték, hogyan látja most a helyzetet Franciaországban, ahonnan tavaly nyáron romák számos csoportját toloncolták ki, kiváltva ezzel a bizottság éles ellenzését is. A biztos azt hangoztatta, hogy a tavalyi eseményeknek fontos "ébresztő" hatásuk volt, mindenekelőtt arra hívták fel a figyelmet, hogy az alapvető jogokat Európa-szerte tiszteletben kell tartani.

(MTI)

User comments Read more...
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria