Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Bizalom és munka mintaprogram

By Administrator, on 29-06-2012 14:31

Június 30-án zárul a Bizalom és Munka mintaprogram, melynek során nyolc szegregált településrészen 100 épület újult meg, a helyiek fél éven keresztül különböző képzéseket kaphattak és közösségi programokon vehettek részt. A mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű családok felzárkózásának céljából dolgozott ki mintaprogramot a korábban Balog Zoltán (EMMI miniszter) által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, melyet helyi szinten háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) valósított meg.

A  TKKI, a helyi önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak és vállalkozások – közös programja Ózdon a Velence- és Hétes-telepen, Tiszaroffon, Szolnokon a Motor utcában, Baranya megyében Komlón és Vajszlón, Nyíregyházán pedig a Huszár- és a Keleti lakótelepen valósult meg.

A Bizalom és Munka program szolnoki helyszínén sajtótájékoztatóval zárult le az első, olyan hazai finanszírozású modellprogram, amely mintaként szolgál majd az ország több településén európai uniós forrásokból hamarosan megvalósítandó komplex telepprogram számára.

A projekt féléves időtartamának rövid mérlege: a helyiek által felújított 119 ház és közösségi programokat biztosító 26 létesítmény, valamint 600 képzésekben részt vevő és 360 tanúsítványt szerző dolgozó. A program végén Nyíregyházán állásbörzét szerveztek, ahol már munkaszerződések is születtek a helyi vállalkozók és a képesítést szerzők között.

A Bizalom és Munka modellprogram szolnoki záróeseményén Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, a TKKI főigazgatója hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli emberek végre esélyt kapnak, és öngondoskodást, illetve ehhez szükséges készségeket szerezhetnek, ezáltal a felnövekvő generációk is a munkavégzés mintáját tanulják el szüleiktől.

Hozzátette, hogy a telepeken élők mindennapjaiba szervesen bekapcsolódó TKKI dolgozók, akik napi szinten vettek részt a helyi közösségek életében, majd a bizalmi viszony kialakítása után már partnerként, együttműködve láttak neki a megvalósításnak.

Az egymást követő felzárkóztató lépésekben a telepeken élők aktív bevonásával valósultak meg a szociális- és közösségi programok, a lakókörnyezet, illetve a házfelújítások, továbbá a foglalkoztatottság javítása érdekében a felzárkóztató-, és képességfejlesztő képzések, és a foglalkoztatásra alkalmassá tévő tréningek.


A gyakorlatcentrikus, elsősorban építőipari képzéseknek köszönhetően többek között falazási, hőszigetelési, festési és mázolási munkák elvégzését tudják ellátni, illetve a helyi adottságoknak megfelelően és fogyasztást szolgáló konyhakertművelést és kisállattartást is elsajátítják a fenntartható életmód elérése érdekében.

A szegregált településeken és településrészeken élők társadalmi felzárkózása érdekében a program során először felmérték, hogy az adott közösség tagjainak mire van szükségük, mi a legfontosabb segítség számukra. Ezt követően olyan komplex szemléletmódot alkalmaztak, amely egyes területeken korábbi jó példákat, kisebb léptékben már bevált gyakorlatokat ötvözött és a helyi igényeknek megfelelően valósított meg.

Ezúttal azonban ezt a komplex szemléletmódot egységes koordinációval, egyértelmű és átlátható standardok alapján jóval szélesebb körben – egyszerre nyolc helyszínen – valósították meg, a programban jóval több ember vehetett részt.

A Bizalom és Munka modellprogram egyik fontos innovatív eleme, hogy a telepeken élőket nem szakítják ki jelenlegi lakóhelyükről és költöztetik be őket a városokba, hanem képesítést és lehetőséget adnak számukra ahhoz, hogy megújítsák lakókörnyezetüket és a megszerzett tudásnak köszönhetően helyben helyezkedhessenek el.



(Forrás: TKKI Sajtóközlemény)







   

Users' Comments  
 

Average user rating

 


Hozzszls
A hozzszlshoz be kell jelentkezni.
Belps vagy regisztrci szksges.

Mg nincs hozzszls



mXcomment 1.0.9 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF Nyomtatás E-mail
Módosítás dátuma: 2012. június 29. péntek, 14:43
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria