Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

GTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

A roma integráció nem uniós pénzkérdés

By Administrator, on 06-03-2012 17:55

Új, emberközelibb programokat, hatékonyabb ellenőrzést ígért a romákkal kapcsolatos uniós pénzek felhasználásánál a felzárkóztatási államtitkár.
– A roma integráció nem uniós pénzkérdés – jelentette ki Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Kaposvári Egyetemen, ahol részt vett a Fidelitas megyei választmányának ülésén.

– Sokkal inkább a Brüsszelből érkező pénzek hatékony felhasználásán múlik. Az államtitkár szerint az előző kormányok idején az uniós forrásokkal az volt a legnagyobb probléma, hogy nem sikerült lehívni minden felhasználható összeget. Emellett, hogy a mégis megérkező pénzeknek csak tíz százalékáról lehetett tudni, valójában hol és hogyan használták fel őket.

– A pénz nem jutott el arra a szintre, ahol szükség lett volna rá – tette hozzá az államtitkár. – Éppen ezért sokkal szigorúbban ellenőrizzük nemcsak a kifizetéseket, de a megítélt összegek felhasználását is. S az ellenőrzésbe bevonjuk az országos roma önkormányzatot is. Emellett átalakítjuk, sokkal emberközelibbé tesszük az eddigi programstruktúrát, s persze új programokat is kialakítunk-kialakítottunk. A lényeg, minél több pénzt tudjunk lehívni az uniótól, hiszen hiába ér véget az EU-s költségvetési ciklus jövőre, az elnyert pénzeket még két-három évig fel lehet használni, ha idejében megindítjuk a programokat.

Példaként a nemrég meghirdetett, kétezer roma nőt érintő asszisztensi képzést, illetve a 4,7 milliárd forintos romatelep-felszámolási programot említette, mely szerinte a jövőben nem arról fog szólni, hogy a gettókat ledózerolják, hogy aztán új lakásokat építsenek az ott élőknek, hiszen Balog Zoltán szerint ezzel csak egy új, szegregált lakókörnyezetet alakítanának ki.

– A telepfelszámolás sokkal inkább az együttműködő családok kiemeléséről szól majd – mondta az államtitkár. – Teljes környezet- és szemléletváltást hozhat az életükben, nemcsak új lakást, de iskolázást, s munkavállalási lehetőséget is. Az államtitkár szerint a roma szegregáció nem elsősorban a pénz, sokkal inkább hatékonyság kérdése. – És emberfüggő – folytatta Balog Zoltán.

– Meg kell tudni szólítani a cigányságot, s ehhez hiteles emberek kellenek, akik megértetik velük, a támogatás feltételekhez kötött. Emellett a többségi társadalmat is meg kell győzni, hogy ezekben az esetekben nem humanitárius segélyezésről van szó, hanem a jövő szociális rendszerének biztonságáról. Ha ugyanis a romák széles rétegeit nem sikerül integrálni a társadalomba, felborul a jövő szociális és társadalombiztosítási rendszere, azaz a cigányság integrálása kőkemény gazdasági kérdés.

 

Forrás: Somogyi Hírlap Online

 

   

Users' Comments  
 

Average user rating

 


Hozzszls
A hozzszlshoz be kell jelentkezni.
Belps vagy regisztrci szksges.

Mg nincs hozzszlsmXcomment 1.0.9 © 2007-2018 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria