Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A cigányság a garancia a jövő nyugdíjaira?

By Administrator, on 23-02-2012 08:16

Ha sikerülne a munka világába bekapcsolni a hazai cigányságot, az jót tenne a gazdasági növekedésnek és kiszámíthatóbbá tenné a jövőt - mondta a közigazgatási tárca államtitkára. Mindannyiunk problémája a romák, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi rétegek felzárkóztatása – mondta a 180 percben Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A tét az, hogy ki fogja a mai aktív korúak és azok gyerekeinek a nyugdíját fizetni. Ez azon is múlik, hogy „sikerül-e ezt a hamarosan csaknem egymilliós néptömeget bekapcsolni a munka világába, adófizető állampolgárrá tenni legalább egy részüket” – mondta a közigazgatási tárca tisztségviselője. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint ez európai szinten is fontos kérdés, mert ha sikerül megoldást találni a problémára, akkor növekedni fog a gazdaság, biztonságosabb lesz az élet és kevesebb teher lesz azokon, akik ma is tisztességes adófizető állampolgárok.

Balog Zoltán szerint a kitűzött célt szolgáló európai romastratégia elsősorban nem pénz, hanem akarat kérdése. Három félen múlik a siker: „akarni kell a politikának, akarni kell magának a cigányságnak is és el kell fogadni és támogatni kell azoknak, akik azt hiszik, ez nem az ő problémájuk, és sajnálják az erre szánt pénzt”.

Az államtitkár a magyarországi intézkedések kapcsán hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz év egyik legnagyobb ösztöndíjprogramja hetedik, nyolcadik osztályosok, illetve középfokú szinten harmadik, negyedik évfolyamos gyerekeknek segít abban, hogy valóban elvégezzék az iskolát. „Nem kezeljük külön a cigány gyerekeket és a nem cigány magyar gyerekeket, hanem mindenkit, akik a halmozottan hátrányos helyzetű ugyanazokhoz a lehetőségekhez szeretnénk jutatni.” Hasonló célja van a Start munkaprogramnak is, amely segít bekapcsolódni a munka világába, az arra alkalmas személyeknek pedig pluszképzéssel lehetőséget teremt arra is, hogy a szabad munkaerőpiac irányába elinduljanak. Erre is rendelkezésre áll idén a költségvetésben a pénz – tette hozzá Balog Zoltán.

Az államtitkár a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve díjat kapott magyar film, a romák elleni gyilkosságsorozat tragikus eseményei által ihletett Csak a szél kapcsán azt mondta, a Fliegauf Benedek rendező alkotása által feldogozott ügy „politikum, ha akarjuk, ha nem”. Éppen ezért volt fontos, hogy a magyar kormányzat háttéranyagot készített a filmhez, amelyet a fesztivál helyszínén terjesztett. A tájékoztató önkritikus bemutatása volt annak, hogyan reagál a magyar állam és a közvélemény arra, ha ilyen megrázó bűncselekmény történik. „Biztos vagyok benne, hogy minden tisztességes embert megrázott, hogy valakiket csak azért mert a bőrük sötétebb, mint másoké – mondjuk, a többségé – egyszerűen halomra gyilkolnak” – tette hozzá Balog Zoltán.

Az államtitkár szerint a közigazgatási tárca által készített, és többek által bírált módon propagált háttéranyag, olyan információkat tartalmazott, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a fesztivál résztvevői, illetve a nézők megértsék, mi is történt Magyarországon – annak ellenére, hogy az ügyben még folyik a tárgyalás és még mindig rengeteg a tisztázatlan szál.

(hirado.hu)

   

Users' Comments  
 

Average user rating

 


Hozzszls
A hozzszlshoz be kell jelentkezni.
Belps vagy regisztrci szksges.

Mg nincs hozzszls



mXcomment 1.0.9 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF Nyomtatás E-mail
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria