Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

A romáknak is részt kell venniük a saját felzárkóztatásukban

By Administrator, on 05-07-2011 18:04

Nemcsak emberi jogi, diszkriminációs szempontból kell vizsgálni a romák integrációját, hanem szociális és gazdasági szempontból is - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár  július 5-én ,kedden Budapesten. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának ülésén az államtitkár kifejtette: Magyarország EU-elnöksége alatt saját kezdeményezéseként állt a roma keretstratégia megvalósításának élére, és a félév végére elismerés és siker jellemezte a munkáját.
Balog Zoltán szerint fontos volt, hogy Magyarország hitelesen képviselje a stratégia ügyét, ezért kötött az elnökség alatt a kormány és az Országos Roma Önkormányzat keretmegállapodást. Ennek a megállapodásnak az az üzenete, hogy a romáknak is részt kell venniük a saját felzárkóztatásukban - tette hozzá.

Emlékeztetett: a dokumentumban egyebek mellett vállalták, hogy 100 ezer romát "vonnak be a munka világába". Helyzetüket segítheti a szociális földprogram is, amelyre a korábbinál több pénzt fordítanak - jegyezte meg.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy Magyarországon egyedülálló módon a roma fiatalok 90 százaléka elvégzi az általános iskolát, és 70 százalékuk megkezdi középfokú tanulmányait is. Az államtitkár szerint három fontos dokumentum született a félévben a stratégia ügyében. Az Európai Parlament márciusban nagy többséggel jelentést fogadott el, az Európai Bizottság áprilisban "lefektette a stratégia alapjait", majd négy miniszteri tanácsi formáció tárgyalta azokat a következtetéseket, amelyeket végül az Európai Tanács június végén elfogadott. A stratégia négy fő területet ölel fel: a lakhatás, az oktatás, a foglalkoztatás és az egészségügyi ellátás kérdését. Hozzátette: erős ellenőrzési rendszert kell kiépíteni a kedvező eredményekért.

A bizottság tagjai közül többen is elismerésüket fejezték ki az államtitkárság EU-elnökség alatt nyújtott teljesítményéért. Szabó Timea szerint a keretstratégia nagy és jelentős előrelépés. Nyakó István azt mondta: az integrációban eddig is hasonló területekkel foglalkoztak, mint a stratégia, de jó, hogy ezek az irányok egy uniós dokumentumban is megjelennek.

Gaudi-Nagy Tamás úgy fogalmazott: az uniós kezdeményezés jó lehetőség, hogy összeurópai problémaként kezeljék a romák helyzetét. Fontosnak nevezte azt is, hogy kizárják a rendszerből annak a lehetőségét, hogy visszaéljenek a pénzügyi forrásokkal. Harrach Péter hangsúlyozta: csak nyíltan és őszintén lehet kezelni a kérdést.

(Forrás:MTI)

 

 

   

Users' Comments  
 

Average user rating

 


Hozzszls
A hozzszlshoz be kell jelentkezni.
Belps vagy regisztrci szksges.

Mg nincs hozzszls



mXcomment 1.0.9 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF Nyomtatás E-mail
Módosítás dátuma: 2011. július 23. szombat, 11:13
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria