Lovaricko shibako grizhipe

Kiadványaink

Radio Romano

Archív

Csatka

Közös Út Baráti Kör

Blog

Névjegy

Gindima

Tumencaj muro dyi sagda. Te na bisterdyon pa jekhavreste, zhikaj e luma luma avla,..

http://rfgy.blog.hu/

Portré

Rostás-Farkas György

CTMT videók

GTranslate

 

Rólunk

Ösztöndíj és szociális foldprogram

By Administrator, on 10-06-2011 16:37

Hárommilliárd forintos keretből a kormány rövidesen ösztöndíjprogramot indít a hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányainak támogatására - közölte Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Medgyesegyházán. Az államtitkár a dél-békési polgármesterekkel megtartott fórumon hangsúlyozta, hogy a támogatás folyósítását teljesítményhez kívánják kötni. Az ösztöndíjat például megvonhatják a gyerekektől, ha tanulmányi eredményük nem megfelelő. A gyermekeket oktató és nevelő tanár pedig akkor kaphat sikerdíjat, ha a diákja javított a tanulmányi eredményén.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy a regionális képzőközpontok közreműködésével roma szociális munkásokat is képezni fognak. Mint mondta, négy év alatt kétezer roma nő szerezhet szociálismunkás-képesítést, ezt követően az önkormányzatok közreműködésével két évig foglalkoztatják  őket. Ezek a szociális munkások, például egy védőnő mellett, roma közösségekben dolgozhatnak, egyebek között a higiénés feltételek javításáért.

A tervek szerint egy héten belül meghirdetik a szociális földprogramot is. Az önkormányzatok által felajánlott földeken olyan közmunkások dolgozhatnak, akik a helyben megtermelt élelmiszereket például a közétkeztetésben értékesíthetik. A program keretében 400 millió forint értékben lehet eszközökre, szerszámokra, illetve vetőmagra pályázni; a hozzá kapcsolódó közmunkaprogramra 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre. 

 Balog Zoltán úgy fogalmazott: a programban való részvétel feltétele lesz azonban, hogy "tisztességes munkát kell végezni az önkormányzat földjén", és hasonló hozzáállást várnak el a közmunkástól a saját földjén, kertjében is. Balog Zoltán arra számít, hogy a szociális földprogramban megközelítőleg hatezer ember vehet majd részt.  

Az államtitkár a fórum után ellátogatott Mezőkovácsházára, ahol a Dél-békési Kistérség Többcélú Társulás romaprojektjének részleteiről tájékozódott.

A kistérségi romaprojekt részleteiről szólva a vendéglátó Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a társulás elnöke elmondta: a társulás egy, az unió által támogatott program keretében több mint 82 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.


Szabó Lívia oktató magyaráz a másféléves felzárkóztatási program keretében agrár-környezetgazdálkodási és biokertész technikusi végzettséget biztosító foglalkozáson a résztvevőknek Mezőkovácsházán, a nemrégiben átadott Roma Integrációs Irodában. Összesen 25 Dél-Békési hátrányos helyzetű roma vehet részt a képzésben.


A projekt keretében a többségében nyolc általánost végzett roma fiatalok juthatnak szakképesítéshez, és így esélyük lehet arra, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. A napokban kezdődött, másfél évig tartó tanfolyam idején a fiatalok havi 73.500 forintot kapnak. Simonka György azt mondta, bízik abban, hogy a képzést követően mindenki talál munkát magának.

 (Forrás:MTI /  fotó: Rosta Tibor)

   

Users' Comments  
 

Average user rating

 


Hozzszls
A hozzszlshoz be kell jelentkezni.
Belps vagy regisztrci szksges.

Mg nincs hozzszls



mXcomment 1.0.9 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
PDF Nyomtatás E-mail
Módosítás dátuma: 2011. június 10. péntek, 17:04
 
Copyright © 2024 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria