Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 75 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Kunhegyesi Ferenc villanatai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tamási Orosz János   
2015. február 22. vasárnap, 14:07

Mindenekelőtt – szeretettel. A legnagyobbal, a legtermészetesebbel; sok éve érzem ezt Kunhegyesi Ferenc újabb s újabb munkái láttán. Amit képvisel, nem kevés: a művészköztársaság állandó jelenlétének és csorbíthatatlanságának joga, a művészet olyan fokú létezésének megjelenítése, amely már-már a létformák darwini tudományába tartozó: akár természettudományos definícióval is körülírhatjuk, mely szerint a művész az evolúciós láncban a kezdetektől minden eljövendőig jelenlévő homo sapiens sapiens.

Bővebben...
 
Sikhlo a fölemelkedett papu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2015. február 16. hétfő, 08:58

Én már ültem,mikor a következő felszállótól elhangzott a kérdés.-Leülhetek ide, maga mellé? - Tessék, mutattam a mellettem levő szabad ülőhelyre. Sikerült meglepnem utiitársaimat és zavartalan beszélgetést biztosítani magunknak. Akkor már tudtam, ki az az ember aki mellém akart ülni, mint ahogy már azt is , hogy oláh cigány és  sok – sok unokája van. Azt is tudtam, hogy naponta utazik,de nem velem azonos útvonalon. Papu viszont még jobban tudta, hogy én ki vagyok.

Bővebben...
 
A nők szerepe India középső területein PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kézdi Nagy Géza   
2015. február 05. csütörtök, 13:54

Abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy kulturális antropológusként terepmunkát végezhettem Indiában. Magával ragadott és rabul ejtett e szubkontinens varázslatos világa. A világ legnagyobb demokráciája vendégeként átélhettem a harmóniára vágyó emberek millióinak érzéseit. Az idő lelassult, az értékek átrendeződtek, valami hihetetlen nyugalom szállt meg.

Bővebben...
 
SAR TE KERĐOLPE INTEGRACIJA PA E ROMA ? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nebojša Vladisavljević   
2015. február 03. kedd, 08:14

Ande Evropa trajil 10 -12 milionurja Roma, so avela lenca?Šaj ke džanas , vi korkoro  te žutisaras amenge ? Kađa mothon, ke o fotos, majdbut mothol katar e vorbe, šaj ke si vi kavak integraciono proceso?

Bővebben...
 
Szurdokban tüzelőért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Handó Péter   
2015. január 22. csütörtök, 12:40

Reggel óta savanyú szél fújt a hegyek felől, aztán dél felé elkezdett pilinkélni a hó, lucskossá téve az éppen csak fagyos föld felszínét. János, mint minden nap az indiánnyár elmúlta óta, fejszével a kezében kiment az erdőbe, hogy tüzelőt gyűjtsön a masinájába. Jól tudta, tilosban jár, keményen büntethetik, ha tetten érik, de különösebben nem félt attól, vele mit tesznek. Egyedül a baltájáért aggódott, mert ha azt lefoglalják, nem bír miből másikat venni a helyére. Szerszám nélkül meg mit sem ér az ember.

Bővebben...
 
A jazz-legendák folytatódnak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nyári Sárkány Péter   
2015. január 21. szerda, 14:14

A Közös Út - Kethano Drom most induló rovatában a legendás cigány zenészdinasztiák fiatal generációját szeretnénk bemutatni, akik örökösei, továbbvivői, egyben megújítói a cigány zenei hagyományoknak.

Első alkalommal két legendás zenész család (Nyári – Egri) leszármazottját, Egri János  Juniort mutatjuk be. A fiatal művészt legutóbb a Jazz Showcase sorozat ,  a konzervatórium jazz tanszaka végzős növendékeinek koncertjén,  a MÜPA-ban hallhattuk...

Bővebben...
 
Kísérleti alany - Részlet a Narvalo című regényből PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Guy Pierre GENEUIL   
2015. január 17. szombat, 08:20

Részlet a szerző Narvalo című életrajzi ihletésű könyvéből:

... Royallieu-ban, a táborban a németek folytattak orvosi kísérleteket. Kis mértékben, de kísérleteztek, és mindezt francia orvosok segítségével. Ezt is tudni kell. A bizonyíték erre, a soha el nem múló hegek rajtam. Egyik, a kisebb, a jobb mutatóujjamon és a másik, nagyobb, ma kb. 15 centiméter, és igen összevagdalva, a bal alsó karomon.

Bővebben...
 
Még cifrább Kalotaszeg PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi Eszkimó Péter   
2014. december 30. kedd, 05:49

„Tiszteletreméltó, hogy a cigányok megmerik jeleníteni saját kultúrájukat és vágyaikat”

A hivatalos adatok szerint napjainkra már több mint száz cigány palota nőtt ki Bánffyhunyad ősi földjéből. A megannyi, mesebeli mézeskalácsházra hajazó épületről és lakóiról azonban nem csak az átutazók, de még a helybéliek is alig tudnak valamit. Az abszurd mendemondák pedig még titokzatosabbá, sőt félelmetesebbé teszik a palotás cigányok zárt közösségét.

Bővebben...
 
Átok és főhajtás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Kálmán   
2015. január 21. szerda, 14:52

(Farkas Kálmán írása a Cigány Áldozatok Borsod – Abaúj-Zemplén megyei emlékművének avatására 1994-ben.)

CIGÁNYOK BOLTJA. Legtöbben így ismerték Klein Zoltán két helyiségből álló szatócsüzletét. Ott volt egy saroklakásban a hosszú, álmos, immár város Törökszentmiklós legvégén, a Kossuth és Zenész utca sarkán, éppen a cigányváros szélén. Ide jártunk kenyérért, íróért. Itt vásároltuk a medvecukrot, a petrót, mindent, mindent, amire szükségünk meg pénzünk volt.

Bővebben...
 
Boldog Ceferino - a boldoggá avatott cigány vértanú PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Székely János   
2015. január 21. szerda, 12:36

Ceferino az első olyan cigány, akit a katolikus egyház boldoggá avatott. Szimpatikus, nagylelkű ember volt, akit már életében a cigányok polgármesterének, a cigányok védőszentjének neveztek.

Bővebben...
 
20 éve történt - Interjú Rostás - Farkas Györggyel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rácz Lajos   
2015. január 05. hétfő, 06:44

20 éve történt címmel a Közös Út - Kethano Drom archív anyagait feldolgozó sorozatot indítunk azzal a nem titkolt céllal, hogy a múlt tükrében jobban megérthessük a cigányság közéleti és politikai képviseletének lehetőségeit. A sorozatban most elsőként egy Rácz Lajos által készített interjút idézünk, melyet Rostás – Farkas Györggyel, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat első elnökével készített 1996-ban. (Megjelent a Közös Út – Kethano Drom 1996/4. számában.)

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2014/4. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. december 24. szerda, 08:41

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom ez évi utolsó lapszáma. Szerkesztőségünk ez úton kíván áldott, békés ünnepeket minden Kedves Olvasónknak!

Attachments:
Download this file (Közös Út 2014_4 végleges (1).pdf)Közös Út 2014_4 végleges (1).pdf[ ]1266 Kb
Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

9. oldal / 89
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Kiállítás

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Interjú

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria