Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 85 vendég böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A nagy migráció hatása az európai kisebbségek helyzetére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Báthory János   
2016. március 04. péntek, 17:31

A magyar közbeszédben éppen elég szó esik a migráció nemzeti kultúrát és identitást fenyegető veszedelméről. Érdemes végiggondolni, hogy miképpen érinti a kisebbségeket, egyfelől a magyarországiakat, másfelől a határon kívül élő magyarokat. A magyar állami kisebbségpolitika alapja, hogy a tizenhárom népcsoportot, amelyeket a magyar többséggel történelmileg együtt élőközösségként ismer el.

Bővebben...
 
Az Isten ránk bízott valamit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás – Farkas György   
2016. március 04. péntek, 17:09

Tisztelt Konferencia! Kedves Testvéreim!

Ezen a 25. jubileumi nemzetközi tudományos konferencián, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy néhány mondatot szóljak arról, ami ma napjainkban szerte a világon és Magyarországon történik.

Bővebben...
 
Romológiai tanszék indul Debrecenben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabóné dr. Kármán Judit   
2016. március 04. péntek, 16:51

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem vezetése úgy döntött, Romológia Tanszéket alapít; ennek szervezésére, vezetésére, a tantárgyak kidolgozására Szabóné dr. Kármán Juditot kérték fel. Mindennek az alapja az az elhatározás , hogy a jövőben senki ne kerüljön ki az egyetemről úgy – bármilyen szakra is jár –, hogy ne rendelkezne a cigányság történelméről, kultúrájáról, rájuk vonatkozó, hozzájuk kapcsolódó, továbbá leendő szakterületének megfelelő romológiai tudással, gyakorlati készségekkel, a sikeres együttműködéshez nélkülözhetetlen kompetenciákkal.

Bővebben...
 
25 éve a 'Közös Úton' PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2016. február 27. szombat, 07:18

Megkezdődött a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 25. jubileumi konferenciája. A tanácskozásra a Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából kerül sor Budapesten, a Benczúr Hotelben 2016. február 26-27-én.

Bővebben...
 
A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság megalakulásának negyedszázados évfordulójára PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Albert Ernő   
2016. február 26. péntek, 22:22

A huszonötödik évforduló jó alkalmat kínál arra, hogy a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság számba vegye az eltelt időszak eredményeit, és megfelelő tanulságok megállapítását követően új távlatok útját is kijelölje. A részletes elemzést az arra hivatottak – minthogy eddig is – elvégzik, magam, mint bizonyos időszakban a Konferencia meghívottja, néhány tapasztalattal szeretnék hozzájárulni az ünnepség sikeréhez.

Bővebben...
 
A divat és az öltözködés, mint a kommunikáció és a kultúra eszközei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 18. csütörtök, 16:12

Ezen írásomban elsősorban szociológiai és antropológiai szempontból elemzem a divat és a ruházkodás kommunikációs és kulturális kérdéskörét, valamint nagy vonalakban bemutatom a divat- és öltözködéstörténet legfontosabb médiaelméleti megközelítéseit is. Végezetül pedig egy hazai, nem a „mainstream”, hanem kisebbségi divatmárka, a Romani Design1 egy saját ötleten alapuló, kortárs és részletekbe menő „digital branding” stratégiájával hozok példát a divat és a ruházat, mint kulturális és közösségi kommunikációs eszközök médiajelenségére.

Bővebben...
 
Roma írónők a mai Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rubik Gina   
2016. február 08. hétfő, 21:13

„Eltörölt szívek” Empirikus kutatás öt kortárs roma írónő munkásságáról

Bevezető: kutatási módszerek és kérdések

A következő magyarországi kortárs roma írónőkkel készítettem kutatást életút interjújuk és önéletrajzaik elemzésével: Daróczi Ágnes, Kalla Éva, Láng Judit, Nótár Ilona és Pató Selam. A kutatásom elején már kiderült, hogy a narratív biográfiai elemzés1 mellé fel kell vennem az empirikus kvalitatív kutatás 2 módszertanát is. A „megalapozott kutatási elmélet” (grounded theory)3 alapja az, hogy a korábbi ismereteken alapuló hipotéziseket összevetem (narratív biográfia) az empirikus terepmunkával készített életinterjúkkal, valamint a kódolás által (Glazer,Strauss)4 felállított esettanulmánnyal (extended case method, Burrawoy)5. Ez a szocio-antropológiai módszer a társadalmi jelenségek értelmezéséből, a hipotézis és empíria viszonyában megjelenő strukturális összefüggések felismeréséből, valamint egy „több skálán futó” (multi-scale)6 megalapozott elmélet abdukciós eset-rekonstrukciójából áll. 

Bővebben...
 
József Károly főherceg emlékezete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Marton Józsefné   
2016. február 02. kedd, 17:12

A szerző 2005-ben, az Alcsútdobozért Faluvédő Egyesület megemlékezésén elhangzott előadásnak jegyzete:

Kedves Vendégeink, Kedves Barátaink!

Száz éve, 1905. június 13-án, hosszú szenvedés után, hetvenkét éves korában hunyt el József Károly főherceg, Alcsút egykori jótevője. Halálának századik évfordulóján elsőként mondunk életéért teremtőjének, aki hozzánk vezérelte Őt, és családját. Életútját dédunokája, Mihály főherceg úr, és Rostás-Farkas György úr méltatta előttem.

Bővebben...
 
Múltunk, jelenünk, jövőnk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kővári Liliána   
2016. február 19. péntek, 11:06

Múlt

Csütörtök este van, nemrég értem haza az iskolából. Öreganyám szokás szerint hozza a formáját. Üvölt, a dobhártyám majd kiszakad, és felesleges hülyeségekkel nyúz. Ma felettébb jól telt el a napon, s mégis minden egyes napomon ott van a bélyeg, a c mely talán a homlokomra nincs kiírva, de mégis megvető pillantásokkal és fülsértő obszcén szavakkal illetik testvéreimet. Azokat az embereket, akik ugyanolyan emberek, mint te vagy akár más ezen a bolygón és nincs egyéb bűnük, csak az, hogy annak születtek aminek, CIGÁNYNAK. Minden egyes nap, mikor egy ismeretlen magyar ember szemébe tekintek, felvetődik a kérdés…Cigánynak lenni nem erény és nem megtiszteltetés mások szerint. s én  csak azt tudom mondani, hogy szeretek az lenni, aki, és ami vagyok. Büszke vagyok arra, hogy más vagyok.

Bővebben...
 
A cigánykérdés nem cigány-kérdés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Beer Miklós   
2016. február 13. szombat, 05:49

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy miért itt és akkor születtem? Minél öregebb vagyok, annál inkább erősödik bennem ennek a kérdésnek a hangja, izgat ennek a kérdésnek a súlya.. 

Bővebben...
 
A világ szemét bekötötték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szécsi Magda   
2016. február 03. szerda, 16:24

- Rostás Farkas György költő beszél életéről -

Háromszor ültünk le beszélgetni, mert Rostás – Farkas Györgynek sok mondanivalója van a világ számára, bár úgy érzi, hogy a világ nem érti meg őt. Ebédeltünk a Stexben, autóztunk sötét budai utcákon keresztül,  és füstölőt gyújtott a  Kethano Drom szerkesztőségében, miközben önmagával is vitatkozva érveket, ellenérveket keresett  élete eseményeire.

Bővebben...
 
Az első cigányiskola Európában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2016. január 06. szerda, 18:29

Több helyen találkoztam már 1856-os dátummal, amikor is az írások szerint Érsekújváron (Szlovákiában) beindult a képzés a cigányiskolában. Nemrégiben egy padláson, régi újságcikkek, könyvek között kotorásztam és találtam egy agyonsárgult ujságcikk-maradványt. PhDr. Hofer Lajos tollából származott.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

6. oldal / 89
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Kiállítás

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Interjú

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria