Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 92 vendég és 1 tag böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A romani nyelv oktatásának fontosságáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pató Selam   
2014. november 30. vasárnap, 06:13

A gyönyörű roma nyelv Európában kríziskorszakát éli. Egyéni felméréseim szerint Földünk közel negyedszáz országában a roma lakosoknak csupán 10 %-a van már csak valamiféle kapcsolatban a nép anyanyelvével, ami azt jelenti, hogy ennél is kevesebben maradtak annak teljes birtokában, írott-beszélt alakban egyaránt.

Bővebben...
 
Kígyótestvér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Norbert   
2014. november 17. hétfő, 12:58

A Lilium Aurum Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg a Kígyótestvér című legújabb néprajzi kötetem, amely a gömöri régió egy kevésbé kutatott belső kistájára a Gortva-völgyébe kalauzolja el az olvasót, hogy egy kiemelkedő egyéniség segítségével mutassa be a vidék cigányságának epikus folklórtudását, illetve azt a miliőt, amelyben a közreadott mesék és történetek még a maguk természetessége és funkcionalitása mellett éltek.

Bővebben...
 
Beszélgetés ifj. Sánta Ferenccel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magdolna   
2010. június 26. szombat, 21:24

Ifj. Sánta Ferenc 2014. november 17-én  a Nemzet Művésze Díj kitüntetésben részesült. A díj átadására a Pesti Vigadóban került sor. Az esemény kapcsán egy korábbi interjúnkat idézzük a művész ellőtti tiszteletadásként is. Gratulálunk!

Bővebben...
 
Búcsú Dilinko Gábortól PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás-Farkas György   
2014. november 16. vasárnap, 12:00

Szeretve Tisztelt Gábor Bátyám!

Megdöbbentett a hír és lesújtott. Mostanában sokat gondoltam rád, és lélekben készültem hozzád. Talán megérezte a szívem, hogy látnom kellene téged! De elsodort az élet! Annyi a tennivaló, és nem jutottam el hozzád, hogy megszoríthassam kezed, és átöleljelek.

Bővebben...
 
Narvalo PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Guy Pierre Geneui   
2014. november 02. vasárnap, 13:11

Részlet Pierre Geneuil: Narvalo cimű életrajzi regényéből.

« Nyolc éves és három hónapos voltam, amikor narvalo lettem. Egy életre.Ez egy náci koncentrációs táborban történt.Seine et Oise megyében, Dél Compiegne-ben, Royallieu helységben 1941. szeptemberében.

Bővebben...
 
Vak vezet világtalant? (Luk 6:39) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hadházy Antal   
2014. október 31. péntek, 11:33

Nyugdíjas, lelkészi tevékenységekből gyakorlatilag kizárt lelkészként kaptam meghívót a „MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ZSINATI HIVATALA Missziói Iroda - Országos Cigánymisszió” – tól, hogy vegyek részt „lelkésztovábbképzésen”  „Ciganisztika – Cigánymisszió I. és II.”  tárgykörben.

Bővebben...
 
Aki nem ismeri a múltját, az nem tud jövőképet sem teremteni PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. október 12. vasárnap, 21:07

Az október elején zajló két napos cigány tudományos konferencián Novák Tamás alpolgármester képviselte Észak-Komárom Önkormányzatát. Mint mondta, már 20 éve foglalkozik a holokauszt témájával, mégsem tudatosította sokáig, hogy maga a roma holokauszt fehér folt a téma kutatásában. Keveset tudunk róla, majdhogynem a homályba veszett. Konkrétan nyolc évvel ezelőtt kezdett adatokat, történelmi tényeket felkutatni a roma holokauszttal kapcsolatban, melynek jelentős állomása, gyűjtőtábora volt a komáromi Csillag erőd.

Bővebben...
 
Holokauszt a Himnuszok árnyékában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ruva Farkas Pál   
2014. október 09. csütörtök, 15:48

Arról tanakodtunk Papp János kenyeres pajtásommal -, hogy vannak népek, nemzetek, akiket igenis meg lehet különböztetni egymástól, pontosan be lehet mérni, hogy kik, melyik nációhoz tartoznak. Például a franciák olyan rusztikusan romantikusak,  a németek meg halálosan pontosak, precízek, a hollandok meg olyan liberálisok, szabadok. A magyarok pedig olyanok, mint a magyarok.

Bővebben...
 
Mese a fehér varjúról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varjú Katalin   
2014. november 01. szombat, 07:53

Egy volt,és még mindíg csak egy fehér varjú van aki, hol itt, hol ott felbukkan a  feketék között. Méregeti őket, kémlelgeti, hisz azok nem az övéi. A feketék is nézegetik méregetik, biz ez nagyon elüt tőlünk.

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2014/3. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. október 29. szerda, 12:14

Megjelent a Közös út - kethano Drom 2014/3. száma, melyet a csatolt pdf mellékletben olvashatnak teljes terjedelemben!

Attachments:
Download this file (Közös Út 2014_3 végleges.pdf)Közös Út 2014_3 végleges.pdf[ ]1080 Kb
Bővebben...
 
A múltat vállalnunk kell PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Turi Bálint   
2014. október 10. péntek, 12:01

Turi Bálint, Komárom alpolgármestere felszólalása a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 23. nemzetközi tudományos konferenciáján 2014. október 7-én.

Sok szeretettel és barátsággal köszöntök mindenkit Komárom városa nevében, ezen a jeles konferencián! Városunk utcáit történelmi levegő járja át, még költőiebben megfogalmazva, a falak közt historikus szellő lengedez. Múltunk okot ad büszkeségre, de e falak, ez a föld nagyon szomorú események tanúi is egyben. Ilyen szomorú apropója van annak is, hogy ennek a konferenciának a holokauszt emlékévben otthont adhatunk. 

Bővebben...
 
A múlttal való szembenézés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pasternák Antal   
2014. október 08. szerda, 19:09

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság 23. Nemzetközi Tudományos Konferenciáján Pasternák Antal A Komáromi Zsidó Hitközség nevében köszöntötte az emlékezőket a Holokauszt jubileumi 70. évfordulóján. Mint mondta, ez a rendezvény példamutatás is egyben, hiszen e cselekedetükkel az egyetlen emberi utat mutatják: nyíltan vállalják gyökereiket, őseiket, tragédiájukat. Pasternák Antal annak a Komáromi Zsidó Hitközségnek a vezetője, amely már több mint 220 éve van jelen Komárom városában.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

10. oldal / 89
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Kiállítás

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Interjú

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria