Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 75 vendég és 3 tag böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
Mindig kell egy cél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. július 11. vasárnap, 22:19

Beszélgetés Ruszó Mónikával

"Mindig ki kell tűzni egy célt,

amire törekszik az ember,

amiért küzd, amiért áldozatot hoz."

Mesélj a gyermekkorodról!

Cigányok vagyunk, és én büszke vagyok rá, büszke vagyok a családra, büszke vagyok a rokonságra, hogy többen is továbbtanultak.
Ahogy visszaemlékszem nagyon szép gyermekkorom volt, mindent megkaptunk, amire szükségünk volt. Nem drága dolgokra gondolok, egyszerű dolgokra, de mégsem szenvedtünk hiányt semmiben. Egy nővérem és egy bátyám van, anya szigorúan nevelt bennünket, konzervatívan.

Bővebben...
 
Láttatni a láthatatlant PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. július 08. csütörtök, 13:24

A Színes Gyöngyök Egyesület rajz- és videóinstallációs pályázatáról

 

(Illusztráció Rostás Farkas György: Újkígyósról jöttem c. verséhez)  

 A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében  az egyesület rajz- és videópályázatot hirdetett, melyre: roma költők versei ihlette rajzokat, slide show-kat és videókat vártak. A program célja a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák felülírása, a roma kultúra művészi bemutatása. A különböző művészeti ágak találkozásával létrejövő alkotások bemutatásával a különböző társadalmi csoportok közötti párbeszédet szeretnék elősegíteni. 

Bővebben...
 
Papusza a cigány költőnő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. július 08. csütörtök, 12:21

“Senki sem ért meg , csak az erdő és a folyó “

 
Bronislawa Wajs, cigány nevén Papusza az első ismert cigány költőnő 1910-ben született a lengyelországi Lublinban és 1987-ben halt meg Wroclaw-ban.  Papusza még vándorló életet folytató nomád cigány családból származott. Családjában többen zenéltek, bejárták az egész országot, északra a litvániai területekre is eljutottak.

Bővebben...
 
Szlovákiában jártunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vas Gyula   
2010. július 01. csütörtök, 08:45

 
 Ravasz József fotókiállításával kezdődött Bátorkeszin a IV. Nemzetközi Roma   Irodalmi és Művészeti Napok rendezvénysorozata. Az ismert roma költő és emberjogi aktivista fotókiállítását – amely a „Roma Holokauszt 1939–1945” címet viselte, s amelynek anyaga az auschwitzi-birkenaui haláltábor-múzeumokban készült reprofotókból állt – Rostás-Farkas György, József Attila-díjas magyarországi cigány író, költő, műfordító, újságíró, nyitotta meg.

Bővebben...
 
A cigányság társadalmi gazdasági szerepe Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedűs Norbert   
2010. június 30. szerda, 23:07

(Részlet Hegedűs Norbert azonos című szakdolgozatának összefoglalójából)
… Magyarország nem mondhat le arról, hogy a cigányemberekből adófizető állampolgár váljon. Az országnak a legjobb befektetése lehet az, ha a ma segélyen élő cigányemberekből vállalkozót, adófizető állampolgárt tud formálni.

Bővebben...
 
A leszakadókért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Mária   
2010. június 27. vasárnap, 10:36

 

Napjainkra a falvak, különösen a városoktól, a munkalehetőségtől távol eső falvak sajnálatosan magukra maradtak. Lassan teljesen eltűnnek belőlük a közösséggel együtt élő értelmiségiek: a tanítók, a papok, az orvos. Ezeken a helyeken igen nagy szerepe lehet a kulturális tagozatnak: ha akad egy-két aktív tagunk egy faluban, ők közéleti beállítottságuknál fogva, sikeresen betölthetik ezt az űrt, az adott település gondjait-bajait megfogalmazva, a helyi közösség érdekeit képviselve. 

Bővebben...
 
Előkészületben - Az utolsó nomád interjúkötet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. június 23. szerda, 10:36

Hamarosan megjelenik a CTMT kiadásában az Utolsó nomád című interjúkötet, amely Rostás-Farkas György és az általa képviselt szellemi műhely több évtizedes tevékenységét idézi különböző sajtóorgánumokban megjelent írások tükrében.A könyv több egy alkotói életmű bemutatásánál, hiszen ez az életmű egybefonódott a hazai cigány közéletiség kialakulásával, és a hazai cigány kultúrát mentő civil kezdeményezésekkel.

Megrendelhető: 1174 Budapest, Szilágyi Dezső u. 41. Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ára: 2000 Ft.                                          

 
Vajdaság pro és kontra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. június 14. hétfő, 21:52

Viták egy identitásőrző mozgalom körül

2007-ben indult az a kezdeményezés, ami többek között Rostás-Farkas György, József Attila díjas író nevéhez fűződik. A tradicionális oláh cigány közösségekben máig élő hagyomány a vajdaság intézménye. Ez adott ösztönzést a romani nyelvet, hagyományokat és kultúrát őrizni, ápolni és továbbfejleszteni kívánó vajdarendszer újjáélesztésére. Ennek jegyében az utóbbi négy év során mintegy 15 vajda megválasztására került sor az ország különböző településein.

Bővebben...
 
A víz az úr? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. június 29. kedd, 12:33

Honlapunkon korábban hírt adtunk már az árvíz következtében kialakult helyzetről, a szendrőládi közösség gondjairól, valamint arról a példaértékű összefogásról, ami a bajbajutottak megsegítésére indult.

Az alábbiakban a helyszínen tett látogatásunkról készült filmes összefoglalót láthatják:

http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=118&v_id=3737

 
A nap története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás-Farkas György   
2010. június 25. péntek, 18:36

Apám emlékének ajánlom ezt a pár sort. Világjárt ember lévén sok érdekes történetet ismert, s különleges ünnepnek számított, amikor otthon, vagy a tábortűz mellett mesélt családjának, a rokonoknak, az ismerősöknek. A nép apraja és nagyja egyaránt szájtátva hallgatta.

   Nagy meghatódottsággal beszélt őseiről, nemzetségéről. Mintha egy templomban ültünk volna, mikor elénk varázsolta gyermekkorának színhelyeit: Szent Radnát, vagy más búcsújáróhelyeket, ahová minden évben lovasszekérrel elzarándokoltak.   

Bővebben...
 
Közös Út - Kethano Drom 2010. 2. szám PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. június 21. hétfő, 15:31

 

                 

Megjelent a Közös Út - Kethano Drom 2010. 2. száma!!!

A lap a Kethano Drom - Közös Út számai menüben pdf formátumban olvasható.

 A letöltéshez regisztráció szükséges!!!

 
A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság bemutatása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 07. péntek, 20:00

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság (CTMT) 1990-ben alakult meg. A Társaság célja a magyarországi cigányság helyzetének a tudomány és a kultúra eszközeivel való megváltoztatása, jobbítása.

A Társaság maga köré kívánja gyűjteni mindazon cigány és nem cigány származású értelmiségieket, akik a természet- és társadalomtudományok terén olyan új ismeretrendszert kívánnak kialakítani, amely egy megalapozott társadalompolitika kialakításához pillér lehet.

Kiemelt feladatának tekinti a cigányság társadalmi és történeti helyzetének megfelelően kialakult sajátos kultúrájának a megismertetését. Elismertetését annak, hogy a cigányság kultúrája, zenéje, tánca, kézművessége, szokásai, érzelem- és hiedelemvilága az emberiség közös kultúrájának a része. 

Bővebben...
 
«ElsőElőző81828384858687888990KövetkezőUtolsó»

89. oldal / 90
Copyright © 2017 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria