Címlap

Kiadványaink

Névjegy

Radio Romano

Lovaricko shibako grizhipe

Archív

Közös Út Baráti Kör

Csatka

Rostás-Farkas György

Blog

CTMT videók

Ki olvas minket

Oldalainkat 34 vendég és 4 tag böngészi

BelépésGTranslate

 

Közös Út Baráti Kör

Köszöntjük weblapunkon
A múltjából kiforgatott ember PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bánffy György   
2010. július 14. szerda, 01:53

   Mindannyian jól ismerjük, és sokszor emlegetjük Széchenyi híres mondását:


"Minden fejlődés, előmenetel, erő, érték, szerencsének legmélyebb sarkallatja a kiművelt emberiség..."

Így igaz! Ez minden nemzetre, minden népre, minden népcsoportra érvényes. Hogy én a cigányság felemelkedésének, szellemi kiteljesedésének és előrejutásának egyik szószólója lettem, annak több oka is van.

Bővebben...
 
Az Inka Birodalom és a cigányság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Frank Dóra   
2010. július 13. kedd, 10:11

 

 E párosítás első olvasásra talán kicsit furcsának tűnik. Mi köze van az utolsó nagy Kolombusz előtti dél-amerikai indián birodalomnak a cigánysághoz? Kövessék végig e rövid eszmefuttatást, amelyet  kulturális antropológusi minőségemben írok, akinek hivatásához tartozik az emberi viselkedésformák gyökereinek a feltárása.

Bővebben...
 
Szegények bankja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. július 12. hétfő, 09:45

Megkezdte működését és júliustól ad hitelt az úgynevezett szegények bankja. A három hazai üzletember Felcsuti Péter, Ujlaki András és Polgár András nevéhez fűződő kezdeményezés (Kiútprogram Közhasznú Nonporfit Zrt.) a Grameen-modell magyarországi meghonosításával kísérletezik. A vállalkozás  meghirdetett célja az, hogy a szegények szakadjanak le a segélyrendszerről, és adófizető, önfoglalkoztató vállalkozóvá váljanak.


A Grameen- modellről:

  

 Tartós béke nem érhető el, ha a lakosság jelentős része nem kap lehetőséget arra, hogy kikeveredjen a szegénységből – áll Muhammed Yunus, illetve a Grameen (Vidéki) Bank Nobel-békedíja 2006-os indoklásában.

Bővebben...
 
Mindig kell egy cél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. július 11. vasárnap, 22:19

Beszélgetés Ruszó Mónikával

"Mindig ki kell tűzni egy célt,

amire törekszik az ember,

amiért küzd, amiért áldozatot hoz."

Mesélj a gyermekkorodról!

Cigányok vagyunk, és én büszke vagyok rá, büszke vagyok a családra, büszke vagyok a rokonságra, hogy többen is továbbtanultak.
Ahogy visszaemlékszem nagyon szép gyermekkorom volt, mindent megkaptunk, amire szükségünk volt. Nem drága dolgokra gondolok, egyszerű dolgokra, de mégsem szenvedtünk hiányt semmiben. Egy nővérem és egy bátyám van, anya szigorúan nevelt bennünket, konzervatívan.

Bővebben...
 
Láttatni a láthatatlant PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. július 08. csütörtök, 13:24

A Színes Gyöngyök Egyesület rajz- és videóinstallációs pályázatáról

 

(Illusztráció Rostás Farkas György: Újkígyósról jöttem c. verséhez)  

 A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében  az egyesület rajz- és videópályázatot hirdetett, melyre: roma költők versei ihlette rajzokat, slide show-kat és videókat vártak. A program célja a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák felülírása, a roma kultúra művészi bemutatása. A különböző művészeti ágak találkozásával létrejövő alkotások bemutatásával a különböző társadalmi csoportok közötti párbeszédet szeretnék elősegíteni. 

Bővebben...
 
Szlovákiában jártunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Vas Gyula   
2010. július 01. csütörtök, 08:45

 
 Ravasz József fotókiállításával kezdődött Bátorkeszin a IV. Nemzetközi Roma   Irodalmi és Művészeti Napok rendezvénysorozata. Az ismert roma költő és emberjogi aktivista fotókiállítását – amely a „Roma Holokauszt 1939–1945” címet viselte, s amelynek anyaga az auschwitzi-birkenaui haláltábor-múzeumokban készült reprofotókból állt – Rostás-Farkas György, József Attila-díjas magyarországi cigány író, költő, műfordító, újságíró, nyitotta meg.

Bővebben...
 
A víz az úr? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. június 29. kedd, 12:33

Honlapunkon korábban hírt adtunk már az árvíz következtében kialakult helyzetről, a szendrőládi közösség gondjairól, valamint arról a példaértékű összefogásról, ami a bajbajutottak megsegítésére indult.

Az alábbiakban a helyszínen tett látogatásunkról készült filmes összefoglalót láthatják:

http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=118&v_id=3737

 
A nap története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rostás-Farkas György   
2010. június 25. péntek, 18:36

Apám emlékének ajánlom ezt a pár sort. Világjárt ember lévén sok érdekes történetet ismert, s különleges ünnepnek számított, amikor otthon, vagy a tábortűz mellett mesélt családjának, a rokonoknak, az ismerősöknek. A nép apraja és nagyja egyaránt szájtátva hallgatta.

   Nagy meghatódottsággal beszélt őseiről, nemzetségéről. Mintha egy templomban ültünk volna, mikor elénk varázsolta gyermekkorának színhelyeit: Szent Radnát, vagy más búcsújáróhelyeket, ahová minden évben lovasszekérrel elzarándokoltak.   

Bővebben...
 
Papusza a cigány költőnő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. július 08. csütörtök, 12:21

“Senki sem ért meg , csak az erdő és a folyó “

 
Bronislawa Wajs, cigány nevén Papusza az első ismert cigány költőnő 1910-ben született a lengyelországi Lublinban és 1987-ben halt meg Wroclaw-ban.  Papusza még vándorló életet folytató nomád cigány családból származott. Családjában többen zenéltek, bejárták az egész országot, északra a litvániai területekre is eljutottak.

Bővebben...
 
A cigányság társadalmi gazdasági szerepe Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hegedűs Norbert   
2010. június 30. szerda, 23:07

(Részlet Hegedűs Norbert azonos című szakdolgozatának összefoglalójából)
… Magyarország nem mondhat le arról, hogy a cigányemberekből adófizető állampolgár váljon. Az országnak a legjobb befektetése lehet az, ha a ma segélyen élő cigányemberekből vállalkozót, adófizető állampolgárt tud formálni.

Bővebben...
 
A leszakadókért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Mária   
2010. június 27. vasárnap, 10:36

 

Napjainkra a falvak, különösen a városoktól, a munkalehetőségtől távol eső falvak sajnálatosan magukra maradtak. Lassan teljesen eltűnnek belőlük a közösséggel együtt élő értelmiségiek: a tanítók, a papok, az orvos. Ezeken a helyeken igen nagy szerepe lehet a kulturális tagozatnak: ha akad egy-két aktív tagunk egy faluban, ők közéleti beállítottságuknál fogva, sikeresen betölthetik ezt az űrt, az adott település gondjait-bajait megfogalmazva, a helyi közösség érdekeit képviselve. 

Bővebben...
 
Előkészületben - Az utolsó nomád interjúkötet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fialovszky Magda   
2010. június 23. szerda, 10:36

Hamarosan megjelenik a CTMT kiadásában az Utolsó nomád című interjúkötet, amely Rostás-Farkas György és az általa képviselt szellemi műhely több évtizedes tevékenységét idézi különböző sajtóorgánumokban megjelent írások tükrében.A könyv több egy alkotói életmű bemutatásánál, hiszen ez az életmű egybefonódott a hazai cigány közéletiség kialakulásával, és a hazai cigány kultúrát mentő civil kezdeményezésekkel.

Megrendelhető: 1174 Budapest, Szilágyi Dezső u. 41. Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Ára: 2000 Ft.                                          

 
«ElsőElőző81828384858687888990KövetkezőUtolsó»

89. oldal / 90
Copyright © 2018 Kethano Drom - Közös Út. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
 

Tehetség

Örökségünk nyomában

PTK roma tananyagok

Emlékezet

Portré

Közös Út a Facebookon

Mottó


„A cigány kultúrának intézményekre van szüksége...
Én ezt egy kulturális autonómia intézményrendszerén belül képzelem el, amely nem szavakból, hanem láncszemként egymáshoz kapcsolódó intézményekből állna.”

***

Részlet Orbán Viktornak  2008. április 11-én elhangzott beszédéből.


 

Civilhang

SZEMlélek

Galéria